Een uurtje mee op avontuur met bewoners

In het leven van bewoners speelt veel af.

Als bouwkundige ben betrokken bij Energie in de Merenwijk waar Marc Koene met zijn buurtbewoners sinds 2014 het avontuur aangaat. In de maart en april van dit jaar nam ik een tiental woningen op bestaande uit vier verschillende woningtype die in de jaren '70 in de Merenwijk gebouwd werden. Na grondig in het archief gespit te hebben van het Stadsbouwhuis in Leiden kon ik op pad!

Waar liggen de kansen voor iedere van deze woningen om ze verduurzamen. Wat hebben bewoners zelf al gedaan en hoe worden zij verder omgebouwd tot toekomstig bestendige woningen. Om hiervoor een duurzaamwoonplan te maken ging ik eerst vooral luisteren wat er binnen ieders leven van de bewoners speelt.

Bij iedere bewoner is de situatie anders, zijn er kleine kinderen of zijn deze net de deur uit. Heeft de bewoner al ooit eerder zijn puien vervangen met dubbelglas of zijn er vocht of tocht klachten in de woningen.

Om een goed en persoonlijk plan voor al die verschillende bewoners uit te werken is de kunst hier aandacht te hebben en een betrouwbaar advies met verschillende opties voor te leggen waarmee een bewoner individueel of met buurtbewoners verder op pad kan.

Op pad door de Merenwijk in Leiden

#Ombouwen #ombouwadvies #duurzaamwoonpad #Allelectricwonen #gaslozewoning #gelijkstroomwoning #merenwijk #bouwkundig #energie #bewoner