Moderator bij 'Oefenen in aardgasloos denken'

Jubileum conferentie 25 jaar bestaan Klimaatverbond Nederland.

In voorbereiding op de jubileum conferentie werd er zeker een jaar geleden een eerste denkrichting gezet om dit 25 jarig bestaan inhoudelijk vorm te geven. Nu een jaar later is het feest al weer achter de rug en kijk ik met plezier terug op mijn rol als moderator bij een van de in totaal 15 groepen die ieder in een aparte ruimte van de Prodent fabriek in Amersfoort aan de slag gingen met de drie oefeningen.

De dag samen met het spel werd inhoudelijk vormgegeven door Marjo Kroese van Kroese&Kroese gezusters in communicatieconcepten.

Het oefenen in aardgasloos denken

De drie oefeningen bestonden uit twee keer, twee gespreksronden en een kaartspel. In de eerste oefening stond het denken als bewoner centraal. Logisch vertrekpunt want tenslotte wonen we, welke rol je ook vervult, allemaal ergens. Deze rol past ons allemaal. Toch viel het niet mee en is de valkuil groot voor professionals om niet over mensen hun levens te spreken maar als mensen met elkaar in gesprek gaan over het gezamenlijke leven. De meeste bewoners weten prima hoe zij zelf willen wonen en hun leven vorm willen geven. Bij een op handen zijnde transitie veroorzaakt dit echter onrust zeker als het niet duidelijk is wat dan dat nieuwe is? waar moet je oprekenen wat kost het, hoeveel rompslomp brengt het voor mij te weeg?

De drie oefeningen in het kort:

Oefening 1 denken vanuit de bewoner Je zit hier aan tafel met andere professionals. Maar je zit ook aan tafel met andere bewoners. Want wie je ook in je werk bent, je bent allemaal bewoner en onze wijken en woningen komen allemaal aan de beurt om uiteindelijk aardgasloos te worden.

Oefening 2 kijken als professional die je naast bewoner in je dagelijks leven ook bent. Je hebt in je hoedanigheid als professional te maken met de wijk Huzelaren Noord, die over 5 jaar aardgasloos wordt. Ga hierover met elkaar in gesprek en wat zou jij adviseren om te dit voor elkaar te krijgen?

Oefening 3 Roadmap naar een aardgasloze wijk a. Hoe kom je met elkaar tot een keuze voor een nieuwe warmte-oplossing? b. Welke implicaties heeft een bepaalde keuze voor de bewoners en hoe bereid je hen daarop voor? c. Welke stappen zet je daarna? d. Wie van jullie als transitiepartner is wanneer aan zet met welke acties? e. Welke rol heb je zelf en wat heb je van anderen nodig? f. Waarmee kan wie nu alvast beginnen? Wat komt later? g. Wat heb je nodig van de plaatselijke / landelijke politiek.

Meer lezen over deze oefening? Lees dan door op de website van het Klimaatverbond Nederland

#bewoner #gasloos #Klimaatavontuur #KlimaatverbondNederland