Het verhaal van de vlinder

De geboorte van een vlinder!

Vlinders! Ze zijn er in alle kleuren en maten. En je treft ze in vele soorten, hoewel het er in Nederland steeds minder lijken te worden. Vlinders zijn bijzondere dieren of eigenlijk zijn het insecten die meerdere vormen van leven kennen. Als eitje worden ze neergelegd door een vlinder op een tak van een boom. Als de eitjes 'rijp' zijn dan komen er rupsen uit. Die rupsen eten zich rond aan de bladeren van de boom.

Gedurende de tijd dat ze zich rond en sterk eten, vervellen ze diverse keren. Bij de laatste keer vervellen verandert de huid in dikte en poppen ze zich in in een cocon. De andere gedaante ontstaat als de rups na dagen, weken of zelfs jaren van stilstand zich ontpopt tot een mooie vlinder. Ze behoren dan ineens tot de gevleugelde insecten en kunnen de hele wereld aan. Hoewel, 'aan' ... ze kunnen lang en ver vliegen maar houden zich alleen en vooral bezig met het voortplanten van nieuwe vlinders! Nadat vlinders zich hebben ontpopt tot prachtige, kleurrijke wezens geven zij de voorkeur aan een warme leefomgeving. Om zich comfortabel te voelen verplaatsen ze zich geregeld en kunnen hiervoor lange afstanden afleggen.

De vlinder en de orkaan

Het vlindereffect is de sterke gevoeligheid voor verschillen in beginvoorwaarden. Bij niet-lineaire systemen met een grote gevoeligheid kan de afwijking met elke stap exponentieel toenemen. De term wordt gebruikt om een aantal chaotische fenomenen te omschrijven. Het vlindereffect speelt dan ook een belangrijke rol binnen de chaostheorie.

Het verhaal van de vlinder is gebaseerd op een metafoor die in 1961 werd gebruikt door Edward Lorenz om aan te geven dat de vleugels van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado in Texas zouden kunnen veroorzaken. Systemen die eigenschappen van het vlindereffect hebben, en zich dus 'chaotisch' gedragen, zijn onder meer de beurshandel en de atmosfeer, maar ik zie zeker ook overeenkomsten in de huidige maatschappij met verschuivingen in macht en binnen de energietransitie, grondstoffen en het overgaan naar een circulaire samenleving. Waarmee zoveel wordt bedoeld - mijn interpretatie - dat sommige zaken niet voorspelbaar zijn en dat men zich soms moet overgeven aan de onzekerheden die hierbij horen. Durf op pad te gaan zonder vooruit gestippeld plan, word weerbaar en veerkrachtig maar misschien nog wel het belangrijkste: luister naar elkaar.

Waarom dit als symbool?

Dit verplaatsen van vlinders en het effect wat dit kan veroorzaken, is wat mij als symbool fascineert. Het vlindereffect staat voor mij echter nog voor meerdere reden symbool. De metamorfosen die een vlinder doorstaat en de veerkracht en kracht die dit kleine beestje heeft, lijkt verwant aan het verloop van een mensenleven. En ik zie het als symbool voor de tijd waarin wij momenteel leven. We staan aan het begin van een grote metamorfose van de wereld die aanvangt met chaos, onzekerheden en het niet weten. Hiervoor in de plaats ontpoppen zich steeds meer nieuwe waarden en normen, onder invloed van de stand der techniek en wetenschap maar ook omdat de mens evolueert en anders socialiseert.

Het plaatje van het ontpoppen en jaren stilstand gebruik ik op mijn website Studio Ariane Lelieveld als beginplaatje en voorstaat het proces wat wij als professional en als bewoner doorstaan op de reis van het klimaatavontuur. Soms is stilstand nodig om goed verder te kijken en gedegen toekomstplannen te maken maar ook om van een evolutie geen revolutie te maken. Mijn ervaring is dat je achteraf pas goed ziet hoe de werkelijkheid was. Daar kunnen we van leren!

Ik geef hier in verschillende rollen inhoudelijk vorm aan. Soms als bouwkundige, soms als ontwerper of als procesbegeleider, architect, moderator van een gesprek maar ook als deskundige hoe je anders met energie omgaat in besparen en opwekken en verwarmen. Ook ik ontpop mijzelf steeds opnieuw en luister hierbij vooral naar de vraag die mij wordt gesteld om vervolgens mijn rol in te vullen. Dit onderbouwt mijn brede oriëntatie.

Ariane Lelieveld

ombouwer | transformer bestaande woningvoorraad |specialist van ons dagelijks leven | werkt aan de nieuwe wereld |

Geeft dit blog aanleiding tot een nadere kennismaking? Neem gerust contact met mij op. Stuur een mail of bel mij op 06 12519052

Tekst deels van wikipedia: Vlindereffect en Chaostheorie

#energietransitie #vlinder