Expertsessie Gasvrij bouwen in Bodegraven-Reeuwijk


Op 10 mei vond in het Evertshuis op initiatief van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een eerste expertsessie gasvrij bouwen voor de regionale professional.

De genodigde, een diverse mix van toeleveranciers, woningbouw corporaties, makelaars, adviesbureau's aannemers, vastgoedontwikkelaars en financierders waren die middag aanwezig. Onder leiding van Ariane Lelieveld als dagvoorzitter gingen de aanwezige in gesprek met elkaar hoe zij de ambitie van de gemeente mede waar kunnen maken. Het gesprek werd ondersteund door diverse presentaties met veel kennis, ervaring en inspiratie vanuit onder andere Stedin, Merosch, Rabobank, WBV Reeuwijk, Green Iglo, Greenvis en de Stroomversnelling.

Met de ondertekening van het klimaatakkoord is definitief ingezet om Nederland aardgasvrij te maken. De gemeente Bodegraven wil zo mogelijk nog sneller en in 2035 klimaatneutraal zijn. Hiervoor zal er op korte termijn in alle huishoudens een alternatief beschikbaar moeten zijn. De bijeenkomst ging specifiek over nieuwbouw voor huur- en koopwoningen waarin de bijeenkomst wordt aangespoord om na te denken over dit alternatief voor gas en de dillema's te benoemen vanuit de eigen beroepspraktijk. De deelnemers krijgen tijdens de bijeenkomst middels enkele presentaties ideeën voor een andere aanpak. De voorbeelden kenmerken zich door het hebben van andere doelstellingen, het samenwerken met andere partijen, de overheid die een andere rol vervult en bewoners die wellicht tegenstribbelen om zonder gas te leven. Wat zijn de alternatieve en voorwaarden voor de nieuwe aanpakken?

Het motto van die middag was: Als we blijven doen wat we al doen en gebruiken wat we al kennen blijft alles onveranderd en hetzelfde. Juist nu moet er opnieuw gekeken naar vraagstukken die er zijn rondom ruimteverwarming en het algehele energieverbruik in woningen.

Een geslaagde dag in een uitdagende rol als dagvoorzitter.

Lees hier het totale verslag van deze dag met alle presentatie's

#aardgasvrijgasvrij #gaslozewoning #aargasvrij #gasloos #BodegravenReeuwijk