Een elektrische auto delen met je buren

Ik rij al een behoorlijk tijdje in een deelauto en sinds vorig jaar deel ik een elektrische Nissan Leaf met enkele buren in Rotterdam Noord. Dit gebeurd via Buurauto, een deelplatform waar je laagdrempelig kunt instappen en rijden!

Het rijden zelf is echt een verademing, de auto ligt lekker op de weg, het rijdt super rustig. Je krijgt een instructie van de dame onderweg als je te hard gaat. Ze waarschuwt voor flitspalen! Wel zo handig.

Ik ben bewust een elektrische deelauto gebruiker. Wonend aan de Schieweg in Rotterdam Noord wordt ik dagelijks geconfronteerd met de fossiele gekte door de stad. In mijn huis is het altijd extra snel stoffig ten opzichte van een gemiddeld huis in Nederland. En die stof ziet er bijzonder zwart als roet uit! Laat staan mijn longen.

Ik ben zoals dat door andere wordt gesignaleerd een pionier of een voorloper... Dit betekende dat het een jaartje geleden behoorlijk klooien was om goed op weg te gaan met een auto die een actieradius heeft van zo'n 200 km. Bij voor- en najaars weer haalt ie dat met gemak. Zodra het wat kouder wordt, wordt het aanzienlijk krapper en zakt het naar zo'n 180 km. Dat is dus anders op weg gaan, anders plannen, op tijd weggaan en goed afstemmen met de mede-autodelers of de auto voldoende is opgeladen. Nu na een jaartje ben ik er wel aangewend en gaat het prima, ook op de wat langere afstanden red ik mij prima. Ik drink dan onderweg een keer extra koffie, is ook wel zo ontspannen. Ik probeer van de kleine nadelen die ik ervaar een voordeel te maken. Het zijn 'beginners ziektes' die gaan bij meer vraag en meer km's afnemen.

In deze manier van autorijden geloof ik echt! We hebben gewoon te veel auto's, waar veel grondstoffen nodig zijn. Een groot deel van die auto's staan, voor overgrootte delen, gedurende de dag op straat stil geparkeerd! Zij beheren hier mee de openbare ruimte. Ik zie dus veel kansen in het delen van een auto als we onze behoefte onderling wat beter op elkaar leren afstemmen. Met de moderne technieken als bijvoorbeeld apps en online agenda's is dat prima samen te brengen. Verder wil ik van fossiel af! Ik adem een groot deel hier dagelijks voor mijn deur in en ik ben het echt zat. Ik schrok enorm toen ik als luchtwachter geïnformeerd werd over de meest vuile plekken in Rotterdam. Dit zijn de plekken waar de overheid (lees gemeente) te weinig beleid op heeft geschreven om de norm volgens EU richtlijnen omlaag te krijgen. Ik woon op een dergelijke plek!!!!

Wat is er nou anders dan andere autodeel concepten zul je je afvragen. Dat is eenvoudig. Je least samen met buren een persoonlijk percentage van een leasecontract. Betalen dat gebeurd maandelijks met een vastbedrag. Voor het vaste bedrag heb je recht op een vast aantal kilometers. Per kwartaal wordt gekeken of je stabiel blijft in het aantal kilometers. Verder wordt je voor verzekeringen, schades, onderhoud en parkeren binnen Rotterdam volledig ontzorgt. Het inplannen gebeurd via een app op je telefoon. Via een online groepsapp heb je contact met de andere buren, de deelgenoten van de auto. Wat samengebeurd is dat je afspraken maakt over het gebruik. Onder andere over hoe je de auto achterlaat na gebruik?

Ik zei het al: In deze manier van autorijden geloof ik echt! Afhaken zal ik niet maar vooral door bouwen. De gemeente Rotterdam ondersteunt nu in een van de drukkere wijken waar de parkeerbelasting hoog is hoe dit autodelen met je buren wordt ontvangen.

Ben je nieuwsgierig hoe het werkt en wat het kost? Kom dan op 20 februari naar de bijeenkomst in het Van Maanenbad (van Maanenstraat 8) Je wordt ontvangen met een drankje tussen 19.00 en 21.00 uur in de hal van het zwembad.

Al vast meer informatie? Lees hier op de website van Buurauto

#kleinevoetafdruk #energietransitie #autodelen #elektrischrijden