Een goed milieu in de straat


Opzoomer mee naar woning en buurtverduurzaming

Op een super zonnige voorjaarszondag gingen diverse bewoners in de Salvador Allendestraat Opzoomeren. Tijdens deze actie werd ik uitgenodigd om wat te vertellen over groene daken en energiebespaaradvies. Wanneer en hoe ga je aan de slag, wat betekent het om dit samen te doen en aan welke kosten moeten we denken waren enkele vragen waar bewoners nieuwsgierig naar waren. Een goed moment om met mijn verhaal bij hen aan te sluiten.

Het Opzoomer initiatief werd genomen door tweetal bewoners, Diana en Joosje.Zij nodigde hun buren uit om gezamenlijk de leefomgeving aan te pakken op zwerfvuil en het snoeien van groen in de buurt. De straat met circa vijftig particuliere woningen gemixt met wat huurwoningen, is gelegen in de buurt Veerse Heuvel is gebouwd met kenmerkende architectuur van begin jaren '90. Naast het vullen van bloempotten en verzamelen van zwerfvuil snakt deze uitnodiging naar meer. Dit nam ik mee in mijn verhaal over verduurzamen mee met aandacht voor de vraag over vergroenen van het dak en energie besparen in de woningen!

Wat vooraf ging!

Diana is naast oproeper van deze uitnodiging ook klant bij mijn Studio Ariane Lelieveld. Een maand of wat eerder toen het nog lekker koud was buiten maakte ik van haar woning enkele warmte foto's. Deze warmte foto's laten zien hoe deze woningen kwalitatief gebouwd zijn en waar de ergste warmte de woning uit 'lekt'. Met dit inzicht starte ik het verhaal om de bewoners te informeren wat nodig is om met concrete maatregelen aan de slag te gaan. Hiervoor moeten eerst de eventuele bestaande bouwfysische problemen van de woning opgelost zijn. Dit zijn zeker geen losstaande acties maar tussen stappen om goed aan de slag te kunnen met vervolg maatregelen om het comfort van de woning en het leefklimaat in de woning aangenaam te houden en tevens energie te besparen.

Vervolg

Om met bewoners verder op weg te gaan wordt komende tijd eerst de spouwmuur van Diana haar woning verder onderzocht. Op de gemaakte warmte foto's hebben we gezien dat de oorspronkelijke isolatie in de spouw is losgeschoten en ingezakt. Vermoedelijk is deze helemaal vochtig. Vochtige en klamme muren die niet goed geventileerd kunnen worden leveren ook problemen op bij het warm krijgen van de woning op koude dagen. Om precies te bepalen wat er gedaan moet worden zal waarschijnlijk de muur voor een deel opgemaakt moeten worden en gaat Diana samen met een bedrijf gespecialiseerd in het isoleren en onderzoeken van problemen in spouwmuren verder op haar klimaatreis.

'Het was goed dat de verre toekomst een koppeling kreeg met de nabije toekomst. Er was ruimte voor individueel verhaal van huiseigenaar. Ieder zit met zijn eigen stukje onderhoud en problematiek'

Diana Pennink bewoner en organisator.

'Ik denk dat je ons als buren misschien een klein beetje meer verbonden gevoel hebt gegeven. Het zijn min of meer dezelfde huizen. We staan voor dezelfde opgave', Diana Pennink bewoner en organisator.

#afval #bewoner #leefstijl #dagelijkswonenenleven #warmtebeeldcamera #energiebesparen #ombouwadvies