Stad in transitie | Aflevering 2 | Verduurzaming van gebouwen

Aflevering 2 – Gebouwen Het grootste deel van de gebouwen in de stad is in handen van woningcorporaties en verenigingen van huiseigenaren (VvE’s). Zij spelen dan ook een belangrijke rol in de energietransitie. Deze aflevering kijken we naar hoe de verduurzaming op gebouwniveau eruit ziet. Meer dan de helft van alle woningen in Rotterdam maakt deel uit van een VvE. Om hen te ondersteunen is VVE-010 in het leven geroepen. Op infoavonden van VVE-010 in Rotterdam-Zuid zien we hoe bewoners zich laten informeren over isolatie en zonnepanelen. In het geval van Blijstroom hebben bewoners de handen ineen geslagen om een energiecooperatie op te richten en zelf energie op te wekken. Blijstroom heeft onlangs haar tweede zonnedak geopend in de Ackerdijkstraat in het Liskwartier. Maar wat kun je het beste met je dak doen? Daar geeft Esther Wienese van het Rotterdamse Dakenboek antwoord op (zij baseert zich daarbij op de vierkleurenindeling voor multifuntioneel gebruik van daken ontwikkeld door de gemeente). Woningcorporaties Vestia en Woonstad nemen ons mee in hoe zij de verduurzaming aanpakken van respectievelijk de Peperklip op Zuid en de Stresemannflats in Ommoord. Als beheerder van elektriciteitsleidingen en gasnetwerk krijgt ook Stedin de komende jaren de handen vol. Tot slot zien we Corine Erades en Mimi Slauerhoff, een architect en een antropoloog, terwijl ze cursussen geven aan VvE’s om het verduurzamingsproces van hun panden in goede banen te leiden.

#aardgasvrij #Vve #collecief #blijstroom #stadintransitie