Stad in transitie | aflevering 5 | Nieuwe banen, nieuwe beroepen

Door de klimaatverandering komen er ingrijpende veranderingen op ons af. De omschakeling naar duurzame energie is een gigantische klus. Om de energietransitie te laten slagen zijn er daarom véél goed opgeleide mensen nodig. Met nieuwe skills. Werk aan de winkel dus.

In deze aflevering van Stad in Transitie nemen we je mee in de uitdagingen van het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. We maken kennis met Alex Verdel van de bedrijfsschool van Stedin. Ook bezoeken we het Techniek College Rotterdam waar Armand Langendoen ons rondleidt. Het bedrijfsleven komt aan het woord via Leo Stehouwer van Installatiebedrijf Van Dorp en Richard Jongste van onderhoudsbedrijf Maasmond BV. Zij geven allen hun visie op wat de energietransitie betekent voor de werkgelegenheid, en voor de nieuwe vaardigheden die van technisch vakpersoneel gevraagd worden. En wat dát dan weer betekent voor het beroepsonderwijs.

Robbert de Vrieze geeft samen met Carolien Hoogland straatcollege in Delfshaven en stuurt studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst letterlijk de straat op. Op Heijplaat spreken we met Arjan Karssenberg van SUS Ateliers (eveneens Academie van Bouwkunst) onder andere over het CHIBB project, dat SUS heeft ontwikkeld, gebouwd en onderzocht. Ook spreken we met één van zijn studenten, Lennart Wildeboer.

#klimaatverandering #stadintransitie #nieuwebanen #nieuweberoepen