Gezondheid begint bij gezonde lucht

Sinds enige jaren houd ik me bezig met het verdiepen in de kwaliteit van de lucht. Niet alleen de lucht in de woning, maar ook de lucht in de buitenruimte. Tenslotte is het net zoals dat liedje “Over de muur” van Klein Orkest, dat ‘Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn. Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het IJzeren Gordijn, …

Zo is het ook met lucht; lucht laat zich niet temmen en beweegt overal en vermengt zich razendsnel, met alles wat het tegenkomt. Of het nu gezonde of ongezonde vervuilde lucht is. Dat maakt het tegelijkertijd moeilijk, om aan te wijzen waar de vervuiling in de lucht vandaan komt. Zeker in de buitenlucht. Meestal is de dichtstbijzijnde bron de oorzaak van slechte kwaliteit van lucht.

Zo zijn in mijn situatie de uitlaatgassen van fossiele auto’s de grootste boosdoeners van grensoverschrijdende luchtvervuiling. Maar kan het in de zomer ook gebeuren dat ik de houtskoolrook van de onderburen mee opsnuif. Ook niet zo gezond

Gelukkig kunnen we onszelf in de woning redelijk beschermen tegen deze vervuilers, om tenminste een gezonde binnenlucht in te ademen. Mits de woning klimatologisch in orde is, niet te vochtig, niet te droog en met voldoende verversing van de binnenlucht. En ook wij vervuilen onze eigen lucht met zweten, koken en andere huishoudelijke activiteiten. Verversen van de binnenlucht is daarom belangrijk.

Met de bouwkundige schil als buffer en goede ventilatiemogelijkheden kunnen we die binnenlucht tegenwoordig goed onder controle krijgen. Zeker in combinatie met een luchtreiniger en inzage in de kwaliteit van de lucht lukt het zeker om in je woning jezelf te voorzien van gezonde schone lucht. Daarvoor is een zogenaamde luchtkwaliteitsmeter een handig apparaatje wat inzage geeft in hoe het er in je woning voor staat.

Je vraag je misschien af ‘wat heb ik aan zo’n meter’? Voor mij werkte dit als volgt. In het voorjaar van dit jaar had ik ineens sinds jaren last van behoorlijke hooikoortsaanvallen. Zeker als ik buiten de deur ging werken. Met het gebruik van de BRISE luchtreiniger in de buurt van mijn thuiswerkplek merkte ik dat ik eigenlijk nauwelijks van die vervelende klachten had. Verder helpt de Brise mij ook bij het signaleren van vervelende kookluchten in mijn woning, om dan extra te ventileren. Vooral pannenkoeken met olijfolie in een koekenpan op een gasfornuis zijn heftige sluipvervuilers!

Wil je ook eens ervaren hoe dat is? Vraag dan een proefplaatsing aan bij Brise zij verhuren schonen lucht. Zeker als je last hebt van astmatische klachten kan het een verbetering betekenen. Mocht je daarnaast advies willen of je woning klimatologisch op orde en of jij gezonde en verse lucht inademend? Ik kom graag vrijblijvend langs. Of stel hier online je vraag

#stadintransitie #luchtkwaliteit #gezondelucht #binnenklimaat #buitenklimaat